keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Selkäystävällinen pilatesharjoittelu - matkailu avartaa myös kouluttajaa

Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopisto ja UKK-instituutti ovat tehneet koulutusyhteistyötä pitkään. UKK-instituutin asiantuntijoita on useana vuonna käynyt kouluttamassa eri aiheista kesäyliopiston eri toimipaikoissa. Ohessa kouluttaja Annika Taulaniemen kokemuksia koulutusyhteistyöstä sekä opiskelijoiden kokemuksia 3.12.15 pidetystä selkäystävällisen pilatesharjoittelun jatkokurssista. 


15 innostunutta osallistujaa keskusteli
selkäystävällisten pilatesharjoitusten perusteista,
tavoitteista ja muuntelusta.
Olin juuri toista kertaa Oulussa selkäystävällisen pilateksen merkeissä. Keväällä 2014 pidin koulutuspäivän aiheesta ”Selkäystävällinen pilates”, nyt joulukuussa 2015 Ouluun oli tilattu koulutuspäivä aiheesta ”Selkäystävällinen pilates, jatkokurssi”.

Oma pilateshistoriani alkoi 2000-luvun alkupuolella osallistumalla erilaisille lyhytkursseille Helsingissä ja lukemalla kirjoja aiheesta. 2004 aloitin pilatesohjaajaopinnot Tukholmassa. Koulutuksen järjesti Ylab Education, ja muistelen vieläkin lämmöllä useampana syksynä Tukholmaan suuntautuneita kouluttautumismatkoja. Vaikka koulutus oli vaativa, se oli tavattoman hyvin organisoitu ja toteutettu, tunnelma oli mahtava ja ennen kaikkea aihe todella ”kolahti”. Tein koulutukseen liittyvän lopputyön aiheesta ”Pilates for low back pain?”  Koska aihetta oli tutkittu aika vähän, syntyi  haave tutkia, auttaako pilates selkäkipuisia naisia.

UKK-instituutissa oli aiemmin toteutettu kaksi selkäkipujen varhaiskuntoutukseen ja ehkäisyyn tähtäävää tutkimusta miehillä. Ensimmäisen tutkittavat olivat selkävaivaisia keski-ikäisiä VR:n työntekijöitä ja toisen asepalveluksen aloittaneita nuoria miehiä. Molempien tutkimusten tulokset osoittivat, että tietyn tyyppinen, neuro-muskulaarinen lihaskuntoharjoittelu yhdessä selkäneuvonnan kanssa vähensi tutkittavien selkäoireita. Ajattelin silloin, että pilatesta pystyisi muokkaamaan siten, että näissä selkätutkimuksissa toteutetut periaatteet selän terveyttä tukevasta harjoittelusta toteutuvat.

UKK-instituutti aloitti KELA:lta saadun tutkimusrahoituksen avulla hoitotyöntekijöiden selkävaivojen pitkittymisen ehkäisyyn tähtäävän NURSE-tutkimuksen loppuvuodesta 2011. Siinä tutkitaan, miten selkäneuvonta, pilatestyyppinen harjoittelu tai neuvonnan ja pilateksen yhdistelmä vaikuttavat naishoitajien selkäkipuun, selän hallintaan ja pelkokäyttäytymiseen (liikkumisen pelkoon). Suunnittelin tutkimukseen sovelletun, pilatestyyppisen harjoitusohjelman, jossa on kolme eri vaativuustasoa. Ohjasin myös itse osaa näistä harjoitusryhmistä 6 kk:n tutkimusinterventioissa kolmen vuoden aikana, kolmessa eri tamperelaisessa hoitoalan työpaikassa samalla tavalla toteutetussa osatutkimuksessa.

Alaraajojen ojennussuuntaisen lihasvoiman,
tasapainon, sekä selän ja lantion asennon
yhtaikainen harjoittaminen vaatii keskittymistä.
Tätä NURSE-tutkimukseen tuotettua materiaalia on hyödynnetty nyt molemmissa Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston tilaamissa koulutuksissa. V. 2014 toteutetussa koulutuksessa käsiteltiin epäspesifien selkäkipujen syitä, selän kuormittumisen periaatteita, selkäystävällisen harjoittelun periaatteita ja alkeistason selkäystävälliseksi muokattuja pilatesharjoituksia. Nyt toteutuneessa jatkokoulutuksessa oli tarkoitus kerrata selän kuormittumisen ja selän terveyttä tukevan harjoittelun periaatteita sekä hengityksen muuntelua.  Käytännön harjoituksissa oli aikomus toteuttaa vaativamman tason selkäystävällistä pilatesta sekä kokeilla joogalla maustettua venyttelevämpää pilatesta rentoutuksineen.

Olin odottanut, että osallistujat ovat aiemmalle kurssille osallistuneita tai muutoin pilatekseen perehtyneitä. Näin osa olikin,  mutta paikan päällä selvisi, että osalla kokemus oli vähäisempää. Lisäksi joulukuun alun sakea räntäsade hidastutti kulkemista, ja osallistujia saapui koulutukseen tipotellen. Alkuperäisestä suunnitelmasta siirryttiin sitten yhteisymmärryksessä ”plan B:hen”, harjoittelussa toteutettiin vaativamman harjoittelun sijaan liikekehittelyä helpommasta harjoittelusta vaativampaan ja aikatauluissa joustettiin.

Lannerangan asennon hallintaa harjoiteltiin monessa asennossa ja liikkeessä.

Tietenkin kouluttajana miettii, mitä osallistujat saavat irti sellaisesta koulutuksesta, jossa pyritään tarjoamaan jokaiselle jotakin. Kaikki osallistujat tuntuivat kuitenkin olevan aktiivisia, kyselivät, kommentoivat, kokeilivat ja harjoittelivat keskittyneesti. Oulun seudulla asuvat ovat tällä kokemuksella huipputyyppejä!


Pariharjoituksia rintarangan kierron harjoittamisesta.
 
Matkailu avartaa, ja itse opin aina jokaisesta koulutuskerrasta jotain. Koska oma työ ei enää sisällä potilastyötä, kontaktit käytännön työn tekijöihin ovat ehdottoman tärkeitä!

3.12.15, junassa jossain Oulun ja Kokkolan välillä

Annika Taulaniemi
suunnittelija, THM, ft, väitöskirjatutkija
UKK-instituutti


 

 

 

Koulutuksen osallistujat kommentoivat päivän antia mm. seuraavasti:


Minusta koulutus oli erinomaisen hyvä.

Harjoittelun kuormitus oli selkeästi esitetty. Hengityksen merkitys oli hyvin perusteltu.


Hyvin onnistuttiin. Liikkeiden eri tasot käytiin hyvin ja havainnollisesti läpi.


Kouluttaja oli huippu - kiitos! Koulutuksessa oli yllättäen paljon ensikertalaisia joten kouluttaja joutui soveltamaan kurssin sisällön ensikertalaisten mukaan…näin ollen me aikaisemman kurssin käyneet saimme lähinnä kertauksen aikaisemmin opituista liikkeistä.


Sisältö oli hyvä. Tutkimustietoa.


Hyvä kouluttaja. Esittää asiat ymmärrettävästi ja ohjaa liikkeet havainnollisesti. Helposti lähestyttävä ja mukava ihminen.


Kouluttaja näyttää esimerkin raskaasta vatsalihasharjoituksesta.

Annika Taulaniemen kirjoitus löytyy myös UKK-instituutin Terveysliikunta NYT -verkkolehdestä:
http://www.ukkinstituutti.fi/terveysliikuntanyt/aihe/nakokulmia/370/selkaystavallista_pilatesta_ouluun

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti