tiistai 3. joulukuuta 2013

Kiehtovat kilpailut

Kirjoituskilpailu

Kesäyliopisto on järjestänyt kirjoituskilpailuja vuodesta 2007. Kilpailun teemat ovat vaihdelleet, mutta useimmiten tekstilajina on ollut novelli. Vuosina 2007–2010 kilpailut järjestettiin yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan liiton ja 2011–2013 entisen Oulun läänin taidetoimikunnan, nykyisen Taiteen edistämiskeskuksen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimipisteen kanssa.  Tänä vuonna kilpailun teemana oli viihdenovelli.

Kirjoituskilpailun raatiin kuuluva tietokirjailija, kirjoittajaohjaaja Marja-Riitta Vainikkala (http://mrvainikkala.vuodatus.net/) kuvaa raadin työtä näin:
Kirjoituskilpailun raatilaisena joutuu vaikeisiin valintoihin. Mikä useasta hyvästä tekstistä on juuri se, joka vielä mahtuisi jatkoon?  Kun teksti on täyttänyt tietyt laatukriteerit, ei enää ole absoluuttisia mittareita. On luotettava ammatilliseen intuitioon ja keskusteluun raatitovereiden kanssa.

Tämän vuoden kilpailuun saapui 207 tekstiä 60 eri paikkakunnalta, muutama myös ulkomailta. Kisan voittajan, helsinkiläisen Ville Kettusen novelli Nilkki alkaa seuraavasti:

Mun nimi on Jake, ja mä olen kuusi vuotta vanha. Isä sanoo, että lapsuus on parasta aikaa. No, mä elän mun parasta aikaani nyt. Jos mietin miltä elämä näyttää, niin se näyttää siltä, kun me pompitaan pikkusiskon kanssa sängyssä ja luukutetaan musaa. Ihan kuin siinä yhdessä leffassa. Kun sanon, että olen kuusivuotias, niin ei pidä luulla että olen tyhmä tai jotain. Elämänkoulussa nimittäin oppii kaikenlaista.

Koko Nilkki-novellin sekä kisan parhaimmiksi valitut tekstit voit lukea julkaisusta, jonka löydät tältä sivulta:
http://www.pohjois-pohjanmaankesayliopisto.fi/fi/kirjoituskilpailu_2013/ 

Valokuvauskilpailu 

Kesäyliopisto on panostanut viime vuosina kirjoittajakoulutusten lisäksi valokuvauskoulutuksiin. Uuden tuotteen – valokuvauskilpailun – ottaminen ohjelmaan oli näin ollen perusteltua. Kisa järjestettiin kirjoituskilpailun tavoin yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimipisteen kanssa. 

Vuoden 2013 valokuvauskilpailun teemana oli Kesäyö huumaa. Kilpailuun saapui 428 upeaa valokuvaa eri puolilta Suomea.

Kilpailun raadin kommentteja ja loppumetreille edenneitä valokuvia pääset katsomaan tämän sivun kautta:

Lopuksi vielä kilpailun kärkikolmikon kuvat (suurenevat klikkaamalla):


1. Burning Love Rockin' party, Johanna Amnelin, Raatala
2. Myllysaaren uimalaitoksella, Sami Kontto, Lappeenranta
3. Hyttyset, Seija Olkkonen, Kangosjärvi


Tervetuloa osallistumaan kilpailuihimme ensi vuonna. Seuraavien kisojen teemat julkaistaan keväällä 2014.

Terveisin
Merja, Oulun toimipaikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti