keskiviikko 30. tammikuuta 2019

Rohkeutta ja oppia seniorien kirjoittajaryhmästä

Seniorien kirjoittajaryhmään Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopistolle on saapunut tänään neljä osallistujaa. Muutamien käytännönasioiden jälkeen opettaja Marja-Riitta Vainikkala antaa ensimmäisen tehtävän.

”Jatkakaa tajunnanvirralla lauseesta jos se vain olisi mahdollista, niin. Tämä on vain itselle, näitä ei lueta. Saadaan kynä lämpenemään. Käytetään kymmenen minuuttia tähän.”

Osallistujat kirjoittavat hyvin keskittyneesti, ilman taukoja. Vieruskaverin kanssa ei jutella eikä kenenkään pöydällä näy kännykkää. Harjoituksen jälkeen he hymyilevät ja kertovat tämän olleen helppo aihe.

Seuraavassa tehtävässä on kolme vaihtoehtoa: oma aihe, elämäntarina-aihe tai ottaa aiheeksi jokin kohta lämmittelytekstistä ja jatkaa siitä. Tätä viimeisen vaihtoehdon tapaa kutsutaan kuulemma silmukoinniksi. Nyt on 20 minuuttia aikaa ja tekstit on tarkoitus myös lukea ääneen.

Kirjeitä läheisille, tunnelmointia kuvista

Viideskin ryhmän jäsen saapuu ja kertoo bussin myöhästyneen. Taas kaikki kirjoittavat keskittyneesti. Tunnelma huoneessa on hyvin levollinen ja rauhallinen.

Kun parikymmentä minuuttia on kulunut, Vainikkala pyytää jokaista vuorollaan lukemaan kirjoittamansa tekstin. Aiheet vaihtelevat. Eräs naisista haluaisi lukea tekstin, jonka on kirjoittanut kotona vanhasta valokuvasta. Joku on kirjoittanut ajatuksistaan ja tunnelmistaan uuden vuoden alkaessa. Joillakin on pitkäjänteisempi kirjoitustyö meneillään, ja he ovat jatkaneet sitä. Läheisille kirjoitetaan sinuttelumuodossa.

Lopuksi kirjoitetaan vielä kolmas teksti, ja sekin luetaan ryhmässä. Jokaisen tekstin jälkeen opettajalla on jotakin myönteistä sanottavaa. Hän kehuu, rohkaisee, huomioi hyviä yksityiskohtia ja nostaa esiin kirjoittamisen tekniikoita.

Ideoita ja ihania ihmisiä

Ryhmään kuuluvat kertovat saaneensa tapaamisista ideoita, rohkaisua, käytännön oppia, ihania ihmisiä ja erinomaisen opettajan. Vainikkala on vapaa kirjoittaja, kirjallisuuskriitikko, tietokirjailija, kirjallisuusterapiaohjaaja ja luovan kirjoittamisen opettaja.

Osallistujat painottavat, että ryhmässä ei arvostella. ”Täällä kukaan ei odota keneltäkään mitään. Kirjoittamisen halu riittää ja tajunnanvirralla voi kirjoittaa. Ajan kanssa kehittyy. Eikä tarvitse mitään julkaista. Voi kirjoittaa itselleen tai omaisilleen.”

Alussa uutta tulijaa voi jännittää, mutta on hyvä oppia pois omista kirjoittamisen tulpistaan. ”Antaa vain tekstin tulla. Ja meille on opetettu, miten raakatekstiä voi sitten muokata paremmaksi.”

Joskus tapaamiseen tullessaan ei edes tiedä, mitkä aiheet kohta nousevat tajunnanvirrasta paperille. Kirjoitettu teksti voi näyttää kuin toisen tekemältä. Toisinaan voi olla vaikeaa siirtyä arjen haasteista, vaikka myöhästyneestä bussista, suoraan kynän ja paperin ääreen. Näihin tilanteisiin saa kuitenkin ymmärrystä, ja aiheissa on aina vaihtoehtoja.

Myös edullinen kurssimaksu saa kiitosta. Monissa harrastuksissa maksut ovat nousseet, mutta kirjoittajaryhmässä voi käydä muutamalla kympillä.


Kuva Merja Kuure


Ikääntyvien yliopisto ja senioritoiminta ovat merkittävä osa Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston toimintaa, ja seniori-ikäiset ovat keskeinen opiskelijaryhmä kesäyliopistossa. Uusi Kirjoittajaryhmä senioreille aloittaa aina syys- ja kevätlukukauden alussa.


Teksti: Anna Nieminen

Lue lisää senioritoiminnasta:
http://www.pohjois-pohjanmaankesayliopisto.fi/fi/ikaantyvien_yliopisto_ja_senioritoiminta/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti