tiistai 12. kesäkuuta 2018

Kesätöissä kesäyliopistossa – ohjelmointia ja taikurikursseja
Oululaisella Sofia Gokkoevalla, 19, on mielenkiintoinen kesätyö. Hän on harjoittelijana Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopistossa ja toimii apuopettajana Lasten ja nuorten kesäyliopiston työpajoissa.
”Kurssin alkaessa esittäydyn. Sitten seuraan opetusta ja katson, ettei kukaan jää yksin. Huomioin sen, että olisi hyvä tunnelma. Usein joukossa on yksi tai kaksi äänekkäämpää tyyppiä, joita pitää hieman rauhoitella. Ohjaan myös lasten ja nuorten työskentelyä työpajoissa opettajan apuna.”

Tekemistä riittää lisäksi ennen ja jälkeen kurssien, koska Sofia muun muassa valmistelee kurssitodistukset ja nimilaput, tekee materiaalihankintoja ja laatii osallistujien ruokavalioista listoja.

”Työni on hyvin monipuolista, ja tykkään olla lasten kanssa. Tarvittaessa voin pyytää lisää ohjeita ja apua. Täällä on mukava työporukka ja kiva ilmapiiri, ihmisiä on helppo lähestyä ja asiat järjestyvät aina.”

Hauskaa puuhaa lomalaiselle

Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopisto aloitti Lasten ja nuorten kesäyliopisto -toiminnan vuonna 2013 muutamilla työpajoilla. Ne saivat innostuneen vastaanoton, joten tarjonta on laajentunut vuosi vuodelta ja tullut lapsiperheille tutummaksi.

Lasten ja nuorten kesäyliopiston työpajat ajoittuvat alkukesään, jolloin koulu on juuri jäänyt taakse. Ne pyritään toteuttamaan siten, että oppiminen tapahtuisi ikään kuin pelaamisen ja leikkimisen varjolla. Kurssillakin voi kokea olevansa ensisijaisesti lomalla – ja kuitenkin sisältö tukee koulujen opetussuunnitelmaa.

Taikurityöpajat ovat olleet mukana joka kesä. Tänä kesänä uutta on Yrityskylä-yhteistyö. Digitaalisuus ja virtuaalisuus on myös huomioitu työpajatarjonnassa. Tavoitteena on ideoida aina jotakin uutta lasten ja nuorten kesäyliopistolle.

Jo kolmas kesä

Sofialle tämä kesä on jo kolmas Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston töissä. Vuosina 2015 ja 2016 hän oli kesätöissä Oulun kaupungin kesätyösetelillä.

”Sain tietää näistä töistä vuonna 2015 äitini kautta, sillä hän opetti täällä kesäyliopistolla venäjän kieltä. Halusin tehdä parhaani, myös äitini vuoksi. Seuraavana vuonna minua pyydettiin tänne töihin, samoin tänä vuonna. Se on tuntunut hienolta.”

Kesätyökokemusta on kertynyt muutamilta vuosilta myös kahvilan pidosta. Tänä vuonna loppukesästä odottavat vielä työt Oulun taidemuseolla. Sofia valmistautuu opastamaan naistaiteilijoiden näyttelyn venäjäksi, joka on hänelle kotikieli. Syksyllä jatkuvat opinnot Oulun yliopiston Kauppakorkeakoulussa.

”Välillä omassa arjessani huomaan, kuinka paljon on jäänyt käteen Lasten ja nuorten kesäyliopiston työpajoista. Lempityöpajani on taikurityöpaja, ja saatan huvittaa ystäviäni sieltä opituilla korttitempuilla.”

Teksti: Anna Nieminen


Kesäyliopisto toivoo lapsilta ja vanhemmilta ehdotuksia Lasten ja nuorten kesäyliopiston työpajoista ensi kesäksi. Lähetä postia kesayo@pohjois-pohjanmaa.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti