torstai 2. marraskuuta 2017

Riikka Moilanen matkalla maisteriksi

Kuva: PSV-studio Oy/Reijo Koirikivi
Monet tuntevat Riikka Moilasen joko Pihlajalinna Oulu Oy:n toimitusjohtajana tai Oulun kaupunginhallituksen aiempana puheenjohtajana. Näiden pestien lisäksi hän on myös innokas aikuisopiskelija.

”Tehtävä kaupunginhallituksen puheenjohtajana innoitti minut vuosi sitten opiskelemaan hallintotiedettä avoimessa yliopistossa. Kun perusopinnot sujuivat, opiskelu oli mukavaa ja koin osaavani, into kasvoi. Pyrin sitten Lapin yliopistoon tutkinto-opiskelijaksi hyvistä kokemuksista rohkaistuneena.”

Lapin yliopiston pääsykokeista tuli myönteinen vastaus, ja nyt Moilanen opiskelee siellä yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa. Kevään aikana hän aikoo hakea pääaineeksi hallintotieteen. Hän suorittaa myös Lapin yliopistossa yrittäjyys-perusopintoja. Hallintotieteessä ovat nyt menossa aineopinnot, jotka ovat Lapin yliopiston mukaisia avoimia yliopisto-opintoja. Opinnot toteuttaa Oulussa Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopisto, ja ne välitetään myös kesäyliopiston maakuntatoimipaikkoihin Kuusamoon, Raaheen ja Ylivieskaan.

”Oulun yliopiston avoimessa yliopistossa suoritan vielä kauppatieteen opintoja”, Moilanen kertoo. 


Iltoja ja viikonloppuja opiskelulle

Riikka Moilasen kiireistä arkea helpottaa se, että kaikki opiskelut voi hoitaa Oulusta käsin. Hallintotieteen opiskelu Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopistossa on ollut hyvin toisenlaista kuin aikoinaan yliopistossa suoritetut matematiikan opinnot.

”Nyt opiskelu keskittyy iltoihin ja viikonloppuihin. Se on joskus aika raskasta, mutta toisaalta se auttaa irrottautumaan töistä. Meillä on ollut hyviä luennoitsijoita, ja usein aiheista syntyy mielenkiintoisia keskusteluja. Osa opiskelusta on ollut itsenäistä työskentelyä, esimerkiksi lukemista ja kirjoittamista. Niihin olen raivannut viikonloppuja, jolloin uppoudun hallintotieteeseen ja olen ulkona kaikesta muusta.”

Motivaatiota opiskeluun tuovat myös ne vuodet, jotka Moilanen toimi melkein keskellä hallintomaailmaa. Kaupunginhallituksen lisäksi kokemusta kertyi eduskunnasta yhdeltä kansanedustajakaudelta.


Ilman muuta kannattaa!

Mitä aktiivinen aikuisopiskelija haluaisi sanoa, jos joku toinen empii opintojen aloittamista?

”Ilman muuta kannattaa aloittaa! Minullakin oli aika korkea kynnys, mutta ensimmäiset opintopisteet saatuani suorastaan liitelin. Näitä kesäyliopiston tarjoamia avoimen yliopiston opintoja voi ottaa vaikka kurssin kerrallaan. Ei ole pakko sitoutua koko pakettiin heti. Nuorempana opiskeluun liittyi enemmän pakon ajatus, nyt 47-vuotiaana on eri asenne. Opiskelusta saa uusia eväitä esimerkiksi yhteiskunnallisen keskustelun seuraamiseen.”

Moilasen mielestä aikuisopiskelijan on tärkeää suunnitella ajankäyttö itselleen sopivaksi. Hänen oma tavoitteensa on saada maisterintutkinto valmiiksi 50-vuotiaana.


Teksti: Anna Nieminen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti