perjantai 20. toukokuuta 2016

Apuopettajana lasten kesäyliopistossa

Anniina Holappa kertoo kokemuksiaan vuoden 2015 lasten kesäyliopistosta apuopettajan näkökulmasta.

Kerro se valokuvin - Digitaalisen valokuvauksen työpaja


Lasten kesäyliopisto alkoi minun osaltani innostuneissa tunnelmissa. Marianne Lukkarisen vetämällä Digitaalisen valokuvauksen kurssilla keräännyimme tarinapiirin ääreen ja sytytimme ensimmäisen tarinatulen. Mariannen sytyttäessä kynttilää minua taisi jännittää enemmän kuin lapsia. Ilmapiiri työpajalla alkoi heti luovasti ja lapset hyppäsivät Mariannen kertomaan tarinaa Kaikkien kuvien aikapankista.

Kakkien kuvien aikapankin hallitsijana toiminut Kaikkien Kuvien Näkijä ja Kulmien Kurkottaja on joutunut Yhden Maan Ruhtinaan vangiksi. Tehtävänä on etsiä mahdollisimman monia näkökulmia kuvata maailmaa ja nähdä asioita uusin silmin, jotta Kaikkien Kuvien näkijä pelastuisi Ruhtinaan kynsistä.

Tarina vei sekä lapset että aikuiset mielikuvitusmaailmaan. Pelastustehtävän nimissä lähdimme ulos valokuvaamaan. Valokuvista oli tarkoitus tehdä tarinamuotoisia kuvasarjoja. Ideat näihin lähti lapsista itsestään. Tarinoissa seikkaili muun muassa Toripolliisi, Posteljooni Pupi sekä puhuvia hanskoja. Lopulta myös apuopettaja pääsi yhteen tarinaan seikkailemaan.


Kuvakooste lasten otoksista

Lapset opettivat kameroiden käytöstä toisiaan ja moni saikin suuria ahaa-elämyksiä. Kuvia otettiin älypuhelimella, digipokkarilla tai järjestelmäkameralla. Otetuista kuvista koottiin tarinoita, jotka työpajan toisena päivänä esitettiin muille.

Sen lisäksi, että lapset oppivat tuntui, että itsekin opin hurjasti kurssin aikana. Innostus oli todella tarttuvaa.


Piirustus- ja maalaustyöpaja


Kurssin alussa pääsimme tutkimaan erilaisia vesivärimaalauksessa käytettäviä materiaaleja: papereita, siveltimiä, säiliösiveltimiä, teippiä, vesiliukoisia värikyniä sekä hankaussieniä.

Piirustus- ja maalauskurssilla kävimme tekemässä luonnoksia Kiikelissä. Ensimmäisenä söimme eväitä hieman tuulisissa olosuhteissa, mutta sitäkin paremmalla ruokahalulla. Idean teokseensa saatuaan lapset ja nuoret löysivät oman luovan piilopaikkansa rannasta. Lapset luonnostelivat ahkeran keskittyneesti siihen asti, kunnes sade ajoi meidät takaisin sisätiloihin. 

Kuvat Anniina Holappa

Kuvat Anniina Holappa



Omat kuvat liikkumaan


Omat kuvat liikkumaan -työpajalla jatkettiin siitä, mihin jäätiin Piirustus- ja maalauskurssilla sekä digitaalisen valokuvauksen työpajassa. Lapset lähtivät työstämään valmiista kuvista digitarinoita käyttäen hyväksi Photostory-kuvaesitysohjelmaa. Kuvia käsiteltiin Photofiltre-kuvankäsittelyohjelmalla. Tietokoneilla työskentelyn rinnalla leikimme erilaisia tutustumisleikkejä ja työpajan kruunasi omien digitarinoiden ensi-ilta.

Oli mahtavaa nähdä lasten ja nuorten innostus kuvien käsittelyä kohtaan. Pieni ryhmä mahdollisti tiiviin porukan ja hyvä yhteishengen. Kurssilaiset auttoivat toinen toisiaan. Päätavoitteena oli pitää hauskaa ja oppia uutta uusien ihmisten parissa. Apuopettajana olin suuremmassa roolissa erityisesti leikkien vetämisen suhteen, ja mikäpä sen mahtavampaa on kuin toimia mukavien ja innostuneiden lasten kanssa jotka heittäytyvät täysillä mukaan leikkeihin!


Kuvat Anniina Holappa

Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopisto järjestää lasten ja nuorten kesäyliopistotoimintaa Oulussa ja Kuusamossa myös kesällä 2016. Tutustu ohjelmaan ja tule mukaan!
Lasten ja nuorten kesäyliopisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti