keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Valokuvauskilpailu 2015: Vino katse

Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston ja Taiteen edistämiskeskuksen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimipisteen järjestämä avoin valokuvauskilpailu etsi valokuvia teemalla Vino katse.

Aihe koettiin haastavaksi, mutta myös kiehtovaksi. Koska harvalla on valmista mielikuvaa vinosta katseesta, tarjosi se lähes vapaan tulkintakentän. Kilpailukuvien laajaan aihekirjoon mahtui sekä todellisuuden että mielikuvan peilin jännittäviä heijastuksia.

Kilpailun tuomareina toimivat Taiteen edistämiskeskuksen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimipisteen visuaalisen taiteen manageri, läänintaiteilija Antti Rundelin, valokuvaaja, tietokirjailija Pekka Punkari ja Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston koulutussuunnittelija Merja Kuure.

Voittaja saa 300 euron, toinen 200 euron ja kolmas 100 euron rahapalkinnon. Kuusi kuvaa palkittiin kunniamaininnalla. Kaikkien osallistujien kesken arvottiin Pekka Punkarin Digikamerakoulu-kirja.

1. palkinto

Breakdancer – Ahti Kannisto, Helsinki

Yllättävä kuvakulma vie kuvan katsojan Helsingin Suurkirkon edustalle ihmettelemään breikkaajan taitoja, matkailijoiden kameroiden räpsyttelyä ja kaupunkilaisten vapaahetken nautiskelua. Kaikilla henkilöillä on oma rooli värikkäässä näytelmässä, vaikka lähes kameran linssiin osuva tanssijan haastaa painovoimalainkin.

2. palkinto

Taivasta kohti – Jouko Santala, Pohela

Myös todellisuuden peili voi näyttää maailman suorastaan surrealistisena. Tiivis rajaus ja vinot elementit eivät anna silmälle selkeää kiintopistettä, mutta kannustavat katsojaa järjestelmään mielessään kuvan outoja palikoita. Vain lokki antaa viitteen kuvaussuunnasta ja kohteen mittakaavasta. 

3. palkinto

Uhka – Virve Nyyssönen, Turku

Antiikin pylväiden sekä taivaasta ilmestyvän nostokoukun rinnastus pelkistettyyn mustavalkokuvaan rakentaa lähes pelottavan uhan, joka pakottaa pohtimaan historian kulkua ja jopa Kreikan nykytilaa.


Kunniamaininnat aakkosjärjestyksessä:


Leena Holmström, Oulu: Hatut ikkunassa
Ahti Kannisto, Helsinki: Heijastuksia
Katja Peltonen, Säkylä: Ankkuri ylös
Marja-Liisa Rinnekangas, Kirkkonummi: Kaislojen varjot
Sirpa Saarikoski, Tampere: Kaiteen yli
Arvi Tyni, Lappeenranta: Ketun mietteet

Kunniamaininnan saaneille lähetetään kunniakirja.

Arvonta
Osallistuneiden kesken arvottiin kirjapalkinto, jonka voitti Virve Nyyssönen Turusta.


Onnittelemme kaikkia voittajia ja kiitämme kilpailuun osallistuneita!

Raadin puolesta
Pekka Punkari

Palkitut ja kunniamaininnan saaneet kuvat tarinoineen löytyvät kuvagalleriasta tästä osoitteesta:
http://www.pohjois-pohjanmaankesayliopisto.fi/fi/valokuvauskilpailu-2015-palkitut-kuvat/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti