keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Koulutuspäivä voi olla elämys suunnittelijallekin!

Koulutussuunnittelijan normaaliin arkeen kuuluu, että tilanteet muuttuvat. Kun työkaverin lapset sairastuvat ja seuraavana päivänä on tulossa yli sata päivähoidon ammattilaista kädentaitojen työpajapäivään, vedetään syvään henkeä ja mietitään mitä on vielä tekemättä.  Onneksi hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty ja klo 16 tilat ovat valmiita vastaanottamaan seuraavan päivän osallistujat.

Koulutuspäivän aamuna klo 8.58 osallistujat ovat löytäneet työpajansa ja Kuusamo-opiston piha hiljenee. Suunnittelijat voivat vain huokaista helpotuksesta ja toivoa, että päivän anti on osallistujien odotusten mukainen. Työpajoista kantautuu iloinen puheensorina ja kädet pyörittelevät huovutusvillasta palloja rannekoruihin ja maskotteihin.






Puutyöpajassa saha on viuhunut ja nyt kädet maalaavat pahvisia muumitaloja.


 






Värityöpajassa ilotellaan silmät sidottuina värien ja makujen maailmassa haistaen, maistaen ja käsillä tuntien mustikalla, pinaatilla, sahramikiisselillä... 





















Satuhieronnassa puu oksineen levittäytyy hierottavan selkään, välillä raikastava sade ropisee, taustalla kaunis musiikki ja rauhallinen tunnelma. Mitäpä muuta kosketuksen kohteena oleva voi tehdä, kuin sulkea silmänsä ja antaa mielikuvituksen liidellä?




Toisinaan suunnittelutyön tuloksena syntyy niin mielenkiintoisia koulutuksia että suunnittelijankin sormet syyhyävät päästä mukaan. Parhaimmillaan koulutusten antia tulee hyödynnettyä omassakin arjessa. Pienten poikien äidit saavat päivähoidon kädentaitojen työpajapäivästä imettyä ideoita koteihinsa. Kuukausia kaapissa odottanut huovutusvilla muuttaa ennen joulua muotoaan ja paketoidaan joulumuistamisena mummuille. Vesi- ja sormivärit joutavat tämän päivän jälkeen kaapin perimmäiseen nurkkaan ja maalauksessa käytetään tästä lähtien mitä moninaisimpia, ihanan värisiä, tuoksuvia ja jännältä tuntuvia ruoka-aineita – vain mielikuvitus on rajana! Siinäkin ideaa vaikka jouluaskarteluihin…
Kurkistuksen Kuusamon toimipaikan yhteen työpäivään tarjosivat koulutussuunnittelijat
Johanna ja Eevaleena